top of page

Si hei til yogaens søster: Ayurveda


Ayurveda er verdens eldste helhetlige helsesystem og yogaens søster-vitenskap med fokus på balanse mellom kropp, sinn og følelsesliv.

Hva er ayurveda?

Wikipedia definerer ayurveda som indisk tradisjonell medisin, som også omtales som ayurvedisk medisin, en tradisjonell førvitenskapelig helsefilosofi utviklet på det indiske subkontinent. Ayurveda antas å være det eldste helhetlige helsesystem som i dag praktiseres i utstrakt grad. Ayurveda er særlig utbredt i India, Sri Lanka og Nepal.


Ayurveda er en behandlingsteknikk som består av flere deler som samlet har til hensikt å rense kroppen og å beholde samt styrke den vitale livsenerigien, såkalt prana. Ayurvedisk medisin er opptatt av helheten og summen av: det fysiske, mentale, emosjonelle og det åndelige.Din dosha gir deg gode leveregler for å bygge og beholde energi

I følge ayurveda er vi alle født med en kroppskonsituasjon som er unikt satt sammen av naturens elementer (jord, vann, ild og eter). Vi har alle disse elementene i oss i mer eller mindre grad. Hvilke(n) av elementene som dominerer påvirker deg og gir en dosha (som også betyr energi). Vi er Kapha, Pitta eller Vata, og oftest en kombinasjon av disse. Når du har kartlagt din konstitusjon får du gjerne diett, massasje, kosttilskudd og råd og tips om hvordan du bør leve ayurvedisk i tråd med din konstisusjon.


En vesentlig del av ayurveda er Abhyanga, en ayurvedisk form for massasje hvor man smører olje i sakte bevegelser over hele kroppen.


Massasje - en deilig del av en total ayurvedisk behandling

Ordet abhyanga er Sanskrit (som er et av de eldste kjente indiske språk) og betyr «det som fjerner frykt» og det er slik det kjennes når kroppen gis oppmerksomhet og blir smøret inn med deilig og nærende olje.

Å sette av tid til å være sammen med kroppen kan gi en følelse av fornyelse og abhyanga kan blant annet hjelpe med å gi fukt til huden, stimulere lymfesystemet (slik at giftstoffer frigis lettere), forbedre sirkulasjon, støtte og gi pleie til indre organer og gi nytt giv til kroppen; både innvendig og utvendig.Det finnes et knippe steder i Norge som tilbyr ayurveidske behandlinger og massasjer. Men aller best blir man tatt hånd om når man oppholder seg på et ayurvedisk senter i en periode. Det finnes mange bra ayurvediske steder i Asia, som i India. Vinteren 2020 var Yogabirds Netti og Camilla på Somatheram i Kerala i India. Her bodde vi på et velronomert ayurvedisk hotell og ble godt ivaretatt. I tillegg til de gode behandligene skortet det ikke på nydelig mat (kjøtt- og sukkerfri), vennlighet og imøtekommenhet, fantastisk yoga og en avslappende atmosfære akkopagnert av en kjær varme. Dagene gjorde oss godt og i neste blogginnlegg skal jeg dele mer av hvordan et slikt opphold kan være, hvordan dagene legges opp - og ikke minst - hvordan du kan få med deg en slik helsereise.
35 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page