top of page
sunn mat

Utenfor yogamatta

Når yogalivet favner mer enn bare praksisen på matta. Her finner du råd og tips

Mat og Oppskrifter

Hva nærer du kropp og sjel med?

Lag mat med kjærlighet fra bunnen av....

"Mat er medisin og medisin er mat", sa Hippokrates. Vi blir det vi spiser og næringsrik mat, laget med kjærlighet og proppfull av de gode byggeklossene kroppen vÃ¥r trenger tror vi fungerer bedre enn rask, ferdigprossesert mat som inneholder mye "unødvedig". 

​

Yogabird slÃ¥r et slag for enkle og gode oppskrifter, som feks denne sunne tomatsuppen fra Trines matblogg eller Berit Nordstrands maissuppe

Næringsmidler, vitaminer og mineralter

Sørg for at du får i deg det du trenger i løpet av en dag. Spesielt viktig er det å passe på Omega 3, Vitamin D, Jod, Sink, Selen, Jern og Vitamin C og K.

​

Om du spiser alle regnbuens farger nÃ¥r du velger grønnsaker, sÃ¥ har du et godt utgangspunkt for Ã¥ sikre deg variert næring og en rekke gode antioksidanter. 

​

Husk det gode fettet, og fÃ¥ i deg nok nøtter og frø - tips, legg nøtter og frø i bløt over natten for Ã¥ frigjøre fytinsyre og nyttegjøre deg næringsstoffene fra nøttene bedre. 

Omega 3

Omega-3 er fettsyrer som er livsnødvendige for kroppen. Dette er ikke noe kroppen produserer selv og som vi dermed mÃ¥ fÃ¥ i oss via kosten. 

Vi er stolt ambassadør av Zooca, som er bærekraftig høstet fra havet i Nord - Norge og inneholder det essensielle fettet vi trenger. Les mer her

Noen utvalgte oppskrifter

På våre yogahelger har vi som mål å lage ren og næringsrik mat basert på vegetarisk kosthold. Vi velger økologisk så langt det er mulig, og har alltid melkefrie og glutenfrie alternativer <3

raw.jpg

Kvikke Energikuler

De perfekte kosekulene som også er fulle av sunne byggeklosser. Passer når du er fysen, skal ha med noe godt på tur eller som et alternativ på kakebordet. 

8 ss nøtter (cashew, mandler, valnøtt el)

12 Dadler uten sten (helst Medaljedadler i løsvekt, ta de mykeste) 

1 - 2 ss Cocosa, kokosolje (helsekost)
3-4 ss Bakekakao
2-3 ss Agavesirup eller 6-7 ss honning

2 ss kaffepulver
1 1/2 dl havregryn
2 ss kokosmasse
litt vaniljesukker

4 ss Bukhornsfrø som er ristet varme/ stekt lett i tørr stekepanne
litt salt

(+ evt 3 - 4 ss lunken vann om det er for tørt)

​

Bruk mikser og alt skal blandes sammen. En stavmisker som har kraftig motor kan fungere, men helst en liten mikser med knivblader. En blender fungerer dessverre ikke.
Start med nøttene og når de er misket og knust til små korn, har du i dadlene - i den seige massen tilsetter u resten av ingrediensene og kjører til en klisstete og klebrig masse. Om dadlene er tørre eller det blir "for tørt" så bruker jeg litt lunket vann til konsistensen er passe klissete.
Rull små kuler, ha gjerne vann på hendene så det ikke bare kleber.
Sett i kjøleskap og ha kulene kaldt. Hvor mange dager klarer du å oppbevare dine? Her er tre dager en maks


ENJOY!

Image by Anna Filozova

Nøsens Nydelige Glutenfrie Brød 

Nøsen Yogahotell lager nydelig glutenfritt brød. Her er oppskriften - og kanskje du bør bake 2 i samme slengen - for dette brødet går unna!

600 gram Havregryn

700 gram Glutenfritt mel

250 gram Solsikkefrø

250 gram knuste linfrø

250 Gresskarkjerner

70 gram Chiafrø

1,75 liter lunkent vann

​

Bland sammen alle de tørre ingrediensene før du har i vannet. 

​

1 ts Bakepulver

1 ts Natron

2 ts Salt 

3 shots med olje

3 shots eplecideredikk

​

Bland inn resten av ingrediensene. La deigen hvile i 1 time. Hell i former og stek på 185 grader i 60 min

Nytes med godt smør eller akkurat som det kommer ut av ovnen. 
ENJOY!

​

Image by Mario Raj

Dal Makhari ala Nøsen

En deilig mettende Dal, som gjerne kan suppleres med kokt ris, Naan-brød og en Raita eller rømme.

Her er oppskriften på Dal Makhari, slik kokken Shiva på Nøsen lagde den til vår Time Out i mars 2023. Takk til Shiva som deler :)
Oppskriften rekker til 4 personer
​

​

1/2 cup Kidney Bønner

1 cup tørre svarte Linser

1 Stor gul løk

2 Laurbærblad

4 ts Olje til å steke

1 klype hele spisskumin

1 ts paprikakrydder

1 ts cuminkrydder

1 ts korianderkrydder

1 klype bukkehornkløver

1 klype garam masala krydder

1 ss revet ingefær/ pureè

3 ss revet hvitløk/ pureè

4 ts kremfløte

4 ts smør/ ghee

1 ss tomatpuree

1 boks knuste tomater

finhakket korander til pynt

​

​

​

FORBEREDELSER

Lag en puré eller riv sammen løken, ingefær og hvitløk

La de tørre linsene ligge i vann over natten, og deretter kokes de ihht anvisning på pakken. Ha salt og laurbærblad i kokevannet. Du kan fint bruke ferdigkokte linser slik du får kjøpt ferdig på boks i butikken. 

​

SLIK GJØR DU

Varm oljen i pannen. Knus cuminfrøene i en morter (eller mellom knivbladet og en fjøl) og ha i pannen. Tilsett løk/hvitløk/ingefær-puré-en og la det hele surre i 5 minutter. Ha deretter i tomatpuré og la det sure i 30 sek. TIlsett de knuste tomatene og resten av det tørre krydderet. La det koke i 2 minuter. Ha i bønner og linser og la det koke i 10 minutter. Tilsett litt vann om ønskelig for konsistens, og ha i salt. Avslutt med smør, fløte og nyhakket fersk koriander. 

​

Bon appétit!

Image by Elly Brian

Bakt Spinat og Mais ala Nøsen

Her er Spinat & Mais bakt i ovnen, slik kokken Shiva lagde det for oss under Time Out på Nøsen i mars 2023. Tusen takk for deling, Shiva :)

1 pakke frossen spinat

1 boks mais

1 Finhakket løk

3 finhakkede hvitløksfedd

Smør etter ønske og behov

3 ts stekeolje

1 klype muskat

salt og pepper etter ønske

3 dl kremfløte

1 neve revet gulost

​

SLIK GJØR DU â€‹

Sett stekeovnen på 180 grader over - og undervarme.
Varm olje i pannen og stek løk sammen med hvitløk til løken blir blank. TIlsett spinat og mais og la det surre til spinaten er kokt, ca 5 minuter. Tilsett kremfløte og smør, salt og pepper samt muskatnøtt. 
Ha over i en ildfast form og dekk med revet ost. 

Stek på 180 grader i 10 minutter. 

​​

Spis gjerne sammen med Naan-brød og en frisk salat. 
ENJOY!

organiske Tomater

Hjemmelaget tomatsuppe

Tomat er en god kilde til C-vitamin, beta-karoten og kostfiber.

Her ern oppskriften på den lune og smakfulle tomatsuppen vi spiste på Time Out.

​

2 sjalottløk , finhakket

2 feddhvitløk , finhakket

1/2 gul løk, finhakket

1/2 rød chili , finhakket

1 stilk med stangselleri

2-3 vårløk

2 ss finhakket fersk ingefær

3 ss tomatpuré

2 bokser a 400g hermetiske (ev ferske eller hakkede)

ca 7 dl grønnsakskraft (eller kyllingkraft), spe på ettersom hvor fast/flytende du ønsker suppen

sukker (smak til)

salt og pepper


Egg som tilbehør gir proteiner til retten.

​

SLIK GJØR DU

Ha en nøytral matolje i en gryte og fres løk på middels varme, til den er blank og myk, men uten at den tar farge. Mot slutten tilsetter du ingefær, vårløk, selleri, hvitløk og chili, og lar det surre med. Tilsett tomatpurè og la det surre med et par minutter, spe på med litt buljong om det blir tørt. Tilsett hermetiske tomater, knus dem lett med en stekespade eller lignende, og gi suppen et oppkok. Tilsett deretter resten av kraften og kok opp igjen. Har du ikke kraft tilgjengelig kan du fint benytte buljongterninger eller fond utblandet i vann.


Smak deg frem til du får ønsket smak på suppen din. Tomatsmaken skal være dominerende, og kraften skal gi ytterligere smak. Tilsett eventuelt litt sukker dersom du ønsker litt mer sødme på suppen din.

​

La suppen smÃ¥koke til tomatene er møre og fine. Det tar ca 15-20 minutter dersom du benytter hele tomater. Benytter du hakkede tomater kan koketiden gjerne reduseres til ca 10. minutter hvis du har det travelt eller er veldig sulten.


Kjør suppen med en stavmikser eller lignende, til du får en jevn suppe. Smak til med nykvernet sort pepper og salt.


Server suppen rykende varm med ønsket tilbehør og gjerne med frisk basilikum eller bladpersille på toppen. Tips til tilbehør (egg, rømme, pasta, kjøttboller, krutonger eller ost på toppen)

​

Bon appétit!

Kikert Hummus

Herlig hummus

Sammen med med knuste sesamfrø eller tahini er kikertene fullverdige proteiner i kostholdet ditt.

1 boks ferdig kokte kikerter

saften fra en 1/2 sitron

2 fedd hvitløk

1/2-1 dl extra virgin olivenolje

1 ss tahini

1/4 ts knust spisskummin

1/2 ts paprikapulver

​

Skyll kikertene godt før du har alle ingrediener i en kjøkkenmaskin med kniver, og kjører alt eil en jevn blanding.

Prøv deg litt frem med olivenolje, og tilsett olivenolje til hummusen får ønsket konsistens.


Smak til med salt, og noe pepper - og tilsett eventuelt litt mer sitron, spisskummin eller tahini - smak og behag.

​

Ha hummusen over i en skÃ¥l, drypp over noen drÃ¥per av din beste olivenolje og dryss gjerne litt paprikapulver,  kajennepepper eller finhakket paprika over.

​

Bruk gjerne økologiske ingredienser.

​

Velbekomme!

Homemade Chocolate Chips_edited.jpg

Camillas Crunchy
Tahinikaker

3/4 cup tahini
1/2 cup honning / lønnesirup
2 cups mandelmel

Blåbær om ønskelig

Krydder:
Dash med kanel, kardemomme, ingefær (kan også være fersk revet ingefær)
1/2 teskje bakepulver
1/2 teskje salt

Bland alt sammen. Forme til 10 kaker, og trykk ned 6-8 blåbær/ granateplefrø el 
Stek på 180 grader i 15-17 minutter
Oppbevares i boks.

Varier etter dagsform :-)
Kan lages med og uten honning, ingefær og blåbær.

Yogautstyr

Alt du trenger for din praksis...og litt til :)

Yogamatter

En god yogamatte er en som er stødig, både på gulvet og som ikke er glatt under føttene dine. Det er mange gode merker i ulike kvaliteter, materialer og prisklasser.

Trenger du noen tips og vink om hvilken matte du skal velge, så finnes det et blogg-innlegg om dette her.

​

Hva som blir en favoritt er ikke godt Ã¥ si, men utvalget er upÃ¥klagelig hos bÃ¥de Lumiyoga og Magentayoga. Som kunde hos Yogabird kan du dessuten fÃ¥ rabattkode som sikrer deg prosenter pÃ¥ alt! Ta kontakt sÃ¥ sender vi deg koden :)

Yogautstyr

Hva trenger man av utstyr? Egentlig ikke sÃ¥ mye, og man kommer langt med en god matte og noen myke og behagelige klær. 
Men det kan være godt med støtte for Ã¥ komme inn i behagelige stillinger, eller for Ã¥ strekke praksisen sin og komme litt lenger. Da kan det være godt Ã¥ investere i klosser, bolstere, stropper, tepper og pranayama-puter. Godt utvalg (og rabatter) finner du feks hos Lumiyoga og Magentayoga. 

Etersike oljer og dufter

En viktig del av en yogaklasse er stemningen, som bruk av lys, musikk og dufter. Her er eteriske oljer helt essensielle, og de kan ogsÃ¥ blandes ut med rene massasjeoljer og benyttes til massasje, trigging av marmapunkter eller i forbindelse med toning av chakraer og energier. 

​

Vi kjøper vÃ¥re eteriske oljer hos doTerra, og ta gjerne kontakt med oss for en bestiling. Ellers har ogsÃ¥ Gry Hammer gode ferdigblandinger, som kan kjøpes i velassorterte helsekostforretninger, feks her. 

Morgenyoga.jpg

Yogabird

Pust - og la gå

bottom of page