top of page

Tenn et lys i dag - og send en tanke :)

I disse dager feies divali, også kalt dipavali, som er en lysfest som feires i oktober–november og er populær særlig i nordlige deler av India og i Nepal. Festen feires både av hinduer, sikher og jainer, men knyttes til ulike fortellinger og forestillinger.


Lysets seier over mørket er festens sentrale symbolikk. Selve ordet Divali er sanskrit og betyr "en rekke med lys" eller "lysrekken".


Divali feires tre netter på rad med utallige små lys og kinaputter, for å hilse Lakshmi, lykkens og rikdommens gudinne, velkommen.

Hjemmene vaskes, dørene holdes vid åpne, og lys tennes for å invitere henne inn. I nordlige deler av India feires også Krishnas beskyttelse av kyrne på festens andre dag. Rama og Sitas tilbakekomst til Ayodhya, som symboliserer det rettes seier over urett, at lyset har seiret, feires også i denne festen. Gaveutveksling og terningspill hører til festen. I noen deler av nordlige India markerer divali overgangen til et nytt år.


Det blir rakst mørkt nå, mindre dagslys og kortere dager - men vi vet jo at om en drøy måned kommer det til å snu, også denne gang. Så hva med å bruke Divali og anledningen til å nettopp tenne noen ekstra lys hjemme, og la lyset seire over mørket?


15 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentários


bottom of page